Over ons

Geen haast, dus neem de tijd

In het klooster leven we in de overtuiging dat alle goede dingen, zoals het brouwen van bier, tijd nodig hebben. Het zijn natuurlijke processen die zich niet laten haasten. Vanaf de graankorrel op de akker tot het bier in je glas. Het bier is klaar als het bier klaar is, eerder niet. Daarnaast draait het bij een goed bier om de balans, eigenlijk net als in het leven. Want ook dat is belangrijk, het vinden van de balans tussen wat je doet, je werk, tijd voor jezelf, ontspanning, maar ook verdieping en zingeving. Dus neem de tijd. Geniet van ons bier, alleen of met vrienden.

Wij brouwen onze bieren op de traditionele, ambachtelijke manier waarbij alle natuurlijke processen de tijd krijgen. Klooster Nieuw Sion is van oudsher een boerenklooster en ook nu werken we het liefst met graan en hop uit de directe omgeving. Wat er over blijft na het brouwen, de bierbostel, gaat als veevoer naar een boerderij in de buurt.

Wij werken niet onder druk, letterlijk. Het bier laten we op een natuurlijke manier vergisten, zonder haast. Er wordt niks geforceerd. Ook in de fles, in de warme kamer krijgt het bier de tijd om te hergisten waarna het nog enkele weken verder rijpt. Dat doen we ook op houten vaten, Barrel Aging heet dat. Enkele maanden tot een half jaar liggen deze vaten in de gewelfkelders van het klooster tot ze klaar zijn. Dat zijn de meer exclusieve bieren die slechts een paar keer per jaar in beperkte oplage verkrijgbaar zijn.

De traditie van de Trappisten wordt door ons in ere gehouden, in vele opzichten. Brouwerij Nieuw Sion ligt binnen de muren van het klooster en we werken vanuit de werkgemeenschap van het klooster in de brouwerij. Met de opbrengst van de verkoop van dit bier houden we dit unieke religieuze erfgoed levend en in stand. Meer over ons klooster, de kloostergemeenschap en waar we voor staan vind je hier.